RSS

Det andra Övergreppet

28 Mar

Den 24 mars tog tv-programmet ”Uppdrag granskning” svt1 upp fallet om den 14-åriga Linnéa som för ett år sedan blev våldtagen på en skoltoalett på Biärstaskolan utanför Örnsköldsvik. Det var en 15-årig kille som utförde dådet. Han dömdes efter att ha erkänt. Både Linnéas och hans version stämde bokstavligen. Ändå startade en ryktesspridning att Linnéa hade ljugit, hot och fula ord skrevs på nätet och till och med de vuxna drev på en hetsjakt utan dess like i det lilla samhället. Skolan, ungdomsgården, kyrkan, ja alla sa sig vara neutrala men tog egentligen parti för gärningsmannen som hyllades. De tog en ”tyst” ställning mot offret.

På skolavslutningen 3 månader senare våldtogs ännu en tjej av samme kille. Men även henne svek vuxenvärlden och stod upp för förövaren.

 Vad är detta? Det är väl en självklarhet att man skyddar offret och i så fall fördömer gärningsmannen. Att bli sviken så fruktansvärt av vuxenvärlden sätter djupa spår i en och tar lång tid att bearbeta. Linnéa bor i dag på annan ort 50 mil bort. Hon kunde inte längre bo kvar.

Generellt är det nog så för oss alla att vi ha bilden för oss att en gärningsman är blyg, inåtvänd, asocial, sjaskigt klädd, ful och kanske en aningens störd. Gå man efter den hypotesen är man helt fel ute. I de flesta fall är gärningsmän i vilka brott de än må vara både trevliga, charmiga, snygga, välkladda och ofta döljer de sig bakom en fasad.

Den killen som våldtog Linnéa var både trevlig, snygg, brydde sig om vad andra kände och hade lätt för att få både kompisar och tjejer. Det var just därför ingen trodde att han kunde begå ett så fruktansvärt brott.

Kära Linnéa, om du läser detta ska du veta att jag tänker på dig. Jag vet så väl hur du har det och vilka känslor du bär med dig. Jag vet också att vägen tillbaka till att lita på människor igen kommer att bli lång. Men du är stark och kanske kommer du liksom jag att gå starkare ur svårigheterna senare i livet.

Tyvärr är vi många som blivit svikna av vuxenvärlden inom många olika områden och jag hoppas att skolor runt om i landet tar lärdom av sådana här händelser. Kanske är våra erfarenheter ändå inte förgäves.

 

 

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 2010/03/28 i Uncategorized

 

Lämna en kommentar