RSS

Sverige där man hellre se till föräldrar än barnen

13 Jan

Jag vet att ofrivillig barnlöshet är otroligt jobbigr. Att se barn, barn med sina föräldrar, glädjen hos dem är för dem som aldrig kan bli föräldrar påtagligt gripbar. Men förslaget om att insemination också ska bli tillåten i Sverige är jag högst tveksam till. I andra länder är det tillåtet att anomynt domera spermier. Det barn som blir till fråntas rätten till sitt ursprung. Du fråntas rätten till en pappa.  Ensamstående kvinnor åker till Danmark för att bli befruktade. Visst kan ensamstående mammor vara lika bra föräldrar som normalt en mamma och pappa. Men utsattheten för barnen är större.

Är föräldraskap en rättighet eller kanske en skyldighet? Ska man se till barns bästa eller föräldrars längtan? Och bör samhället till vilket pris ingripa?

Samhället har förändrats och familjer kan se olika ut. Men det är vi vuxna som bestämmer så här ska vår familj se ut. Ingen har frågat barnen. Det viktigaste är ändå kärleken till barnen intalar vi oss vuxna. Och visst är det så.  Men alla dessa familjekonstallationer vad har de egentligen för påverkan på våra barn?

Alla barn ska och bör vara älskade och efterlängtade. Men det är inte så. Alla barn har behov av kvinnliga och manliga förebilder. Men så är det inte heller. För det är vi vuxna som dikterar vad barnen behöver och ska tycka. Alla barn behöver trygghet för att bli självständiga individer. Men alla barn får varken kärlek eller trygghet. Och även om ett barn föds med två föräldrar eller bara en kan vad som helst hända i barnens liv, saker som fråntar barnen kärlek och trygghet. Varför inte istället förändra socialen och dess arbete?

Föräldraskap är varken en rättighet eller skyldighet, inte något du förväntar dig ska bara ske. Att bli föräldrar är en fantastisk möjlighet, en gåva inte utifrån vad du som föräldrar förväntar dig och önskar. Det måste alltid vara barnens bästa man utgår ifrån. Men så är det inte heller.

Barnkonventionen är tydlig och borde vara lag i Sverige, Sverige där man i ett förtäckt syfte egentligen går efter föräldrars önskan.

 

 

2 svar till “Sverige där man hellre se till föräldrar än barnen

 1. Nettan

  2016/01/13 at 20:57

  Jag ska berätta en saga för dig: Det var en gång en tjej vars största önskan var ett barn. Tyvärr hade hon inte träffat honom med stort H som hon kände att hon ville skaffa barn ihop med. Hon ville/vågade inte vänta på att han skulle dyka upp utan beslutade sig för att ta saken i egna händer. Hon åkte till Danmark och gjorde en insemination och nio månader senare födde hon en liten pojke. Idag har denna pojken en lillasyster och om några dagar föds ännu ett litet syskon. Dessa barn är mina barnbarn och min sons barn. Med detta vill jag bara säga att jag är världens lyckligaste farmor till snart tre barnbarn och jag älskar den lille killen lika mycket som jag älskar hans syster och kommer att älska den lilla bebis som kommer snart. Kram Nettan

  Gilla

   
 2. Dan M

  2016/01/31 at 19:57

  Föräldrar som väljer att adoptera barn har gått ett steg längre i sin längtan efter barn. Ett barn som adopterats är ofta ,får i alla fall jag känslan av, vara snäppet mer efterlängtade då de är just adopterade av en anledning. Föräldrarna kanske under lång tid försökt få barn men inte lyckats, gått igenom utredningar osv, samt den psykiska pressen som det innebär att inte veta om man kommer att få barn och tiden och åren som bara går. Så jag tror faktist att det många gånger är så, att kanske är ett adoptivbarn på något sätt mer efterlängtat… utan att jag på något sätt vill förta och förminska den längtan som biologiska föräldrar känner när de väntar barn. Men jag tror ändå att det finns en skillnad någonstans.

  Gilla

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: