RSS

Handeln med människors utsatthet ur en etisk och kristen synvinkel????

09 Jul

I Corren 27/6 kunde vi läsa att privata Aleris har vunnit upphandlingen av ett par vårdboenden som nu drivs av vårt gemensamma Leanlink. Huruvida de boende har varit inblandade i processen framgår inte, men efter allt tal om valfrihet kan man hoppas det. De har i alla fall fått veta sitt värde. Ur etiskt perspektiv är det fel, och djupt kränkande, att göra affärer på att äldre medborgare behöver hjälp. Egen valförmåga är begränsad.SOM-institutet vid Göteborgs universitet har i sin stora undersökning konstaterat att över 60 procent av medborgarna ogillar vinstuttag i välfärden. 53 procent av Moderaternas och Centerns väljare är emot och hela 62 procent av Kristdemokraternas. Hade det gällt enbart äldrevården hade säkert siffrorna varit mycket högre.

De styrande i kommunen trampar på, oberoende av folkopinionen. Att upphandlingen är en dålig affär påtalas av Miljöpartister i Corren 4/7. Det har många förstått förut. I övrigt verkar oppositionen vara kraftlös. Äldrenämndens ordförande, Jan-Willy Andersson, lutar sig mot nöjdhetsundersökningar i vården, men vi är många som ifrågasätter dem. I SOM är det oberoende väljare som svarar. I vården är de som svarar i beroendeställning. Det är stor skillnad på undersökningarnas trovärdighet.

Det är sådant som gör mig heligt förbannad. Min förhoppning är nästan att han själv skulle hamna i beroendeställning.

Jan-Willy Andersson, hur ser du på handeln med människors utsatthet ur en etisk och kristen synpunkt? Hur ser konsekvensanalysen för aktuell upphandling ut och hur är strategin framöver?

 
1 kommentar

Publicerat av på 2013/07/09 i Människosyn, samhället idag, Sjukvård

 

Ett svar till “Handeln med människors utsatthet ur en etisk och kristen synvinkel????

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s