RSS

Regeringens politik straffar ut de sjuka

03 Feb

Debattören: Är det rimligt att människor i vårt rika land ska ställas på bar backe?

 

Öppet brev till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) och socialminister Göran Hägglund (KD):

För Bengt var måndagen den 23 januari inte en måndag vilken som helst. För Bengt var just denna måndag den dagen då han fick stå i trapphuset och under förnedrande former se sin lägenhet tömmas på ägodelar. Under tiden kronofogden packade hans prylar fick han inte själv vara med. Han skulle bara vara i vägen när de packade ihop hans liv och polis skulle tillkallas om han inte förstod detta. Måndagen den 23 januari 2012 vräktes Bengt.

Varför vräktes Bengt
från sin lägenhet i den fina stockholmsförorten? Hade han stört sina grannar? Använde han lägenheten för brottslig verksamhet? Nej, brottet Bengt begått var att bli sjuk och därmed fattig. Bengt hade inte kunnat betala hyran och vägen dit började för fem år sedan, år 2007.

Bengt är i dag 59 år gammal och har arbetat med olika saker i sitt liv innan ryggen på allvar tog stryk. Han jobbade på däckverkstad och staplade däck i långa och höga rader. Stora, tunga och otympliga däck. Där fick ryggen sin första knäck och Bengt bytte till mindre tungt jobb men ryggen repade sig inte. Kotor i ryggen har glidit isär och ingen läkare kan garantera att en operation gör saken bättre. Bengt hamnade i, som han själv säger, rehabiliteringsträsket. Han har gått på sjukgymnastik och den träning han blivit anvisad av läkare. Ryggen har inte blivit bättre och både hans egen läkare och Försäkringskassans läkare har bedömt att han har en hundraprocentig nedsättning av sin arbetsförmåga.

Trots det fick Bengt ytterligare ett ”erbjudande”, denna gång om arbetslivsinriktad rehabilitering. Två timmars aktivitet om dagen, vilket blev fem timmar om dagen inklusive resa. Bengt tackade nej eftersom han inte skulle klara detta och önskade i stället ett avstämningsmöte med Försäkringskassan, hans behandlande läkare och Bengt själv. Det blev inget sådant möte och så småningom fick han veta att han inte längre var aktuell hos Arbetsförmedlingen. Bengt visste inte ens att han varit aktuell hos Arbetsförmedlingen.

Sex månader senare upphörde Bengts ersättning från Försäkringskassan. Eftersom han tackat nej till ”erbjudandet” om arbetslivsinriktad rehabilitering då han inte orkade genomföra den blev det avslag på ersättning från Försäkringskassan. Länge levde Bengt på lån från släkt och vänner till mat. Några gånger har han fått ett par hundralappar från kyrkan för att överleva, men kyrkan hänvisade Bengt till kommunens socialtjänst. Under tiden steg hyresskulden. Bengt sliter med överklaganden på egen hand, för var skulle han ta pengar från för att anlita juridisk hjälp?

På socialkontoret i den fina stockholmsförorten har han inget att hämta. Socialchefen anser att det är rätt att avslå nödhjälp till mat och hyra och hänvisade till Försäkringskassan. Socialchefen föreslog Bengt att hans barn skulle försörja honom. Bengt har inga barn.

Nu vill jag fråga er båda ministrar om ni tycker det är rimligt att människor i vårt rika land ska ställas på bar backe eller försörjas av barn (om sådana finns) eller annan släkt eller vänner om man råkar i Bengts situation? Och ja, jag vet att ni inte kan kommentera ett enskilt ärende, men det här är ju bara ett exempel bland många. Är det rimligt att någon i något fall, oavsett om man tackar nej till ett ”erbjudande” man inte bara kan motstå, utan faktiskt inte har möjlighet att anta, ska straffas ut från hjälp till försörjning. Är det rimligt att någon under förnedrande former ska se sitt bohag bäras ut av kronofogden?
 

 
6 kommentarer

Publicerat av på 2012/02/03 i samhället idag, Sjukvård

 

6 svar till “Regeringens politik straffar ut de sjuka

 1. Curt

  2012/02/04 at 13:52

  Michael Moore
  Amerikansk journalist, dokumentärfilmare, författare m. m. har gjort många dokumentärer om USA:s baksida. Michael Moore:s dokumentärfilm ”SICKO” från 2007 belyser sjukvården i USA. På världsrankinglistan 2007 låg Frankrike som nr 1, USA som nr. 37 och Kuba som nr. 39
  SICKO har visats på några biografer i Sverige och filmen finns på CD och kan köpas på nätet från [ http://cdon.se/film/sicko-761838cdon.com%5D pris 59 kr.
  Jag kan varmt rekommendera denna film, den visar vad vi kan vänta oss här i Sverige om den sittande regeringen får förtroende att vilseleda svenska folket.

  Gilla

   
 2. skvitt

  2012/02/06 at 00:05

  Jag tror du skulle gilla detta inlägg: http://skvitts.wordpress.com/2012/01/09/tekniskt-magasin/

  Kram!
  Skvitt

  Gilla

   
 3. Curt

  2012/02/06 at 15:05

  Behlagar att direktlänken till [cdon.com ] med Michael Moore: s dokumentärfilm ”Sicko” blev felaktig i min tidigare komentar, gör här ett nytt försök. [ http://cdon.se/film/sicko-761838 ]

  Gilla

   
 4. alliansbeda

  2012/02/07 at 09:25

  Vad ska man säga Att svensken är dum som röstat för sin egen undergång… Eller inte tror att de kommer att behöva extra hjälp vid ålderdom, aldrig kommer att bli sjuka, aldrig aldrig någonsin kommer att behöva samhällets hjälp Inte till sig själva, inte till sina barn, barnbarn, inte till föräldrar, svärföräldrar. Vad avundsjuk jag är att de har haft förmånen att få prata med mor fortuna

  Gilla

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s